x
Afsluiten hoogteprofiel
Openen hoogteprofiel
Hoogteprofiel label
x
Plaatsen > Oostenrijk > Bruck > Kapruner Tal
Bergtouren > Hohe Tauern > Kapruner Tal

Kapruner Tal

11 Augustus 2015

Het belooft een zonnige en warme dag te worden (boven de 30 graden). En tijdens het ontbijt hoor ik op de radio dat het de hele dag helder zal zijn. Een uitstekende dag om eens een kijkje te gaan nemen op de Kitzsteinhorn. Vanaf Haus Maria volg ik de Wallackstraße naar de supermarkt. Onderweg stop ik nog even om wat foto's te maken van de rivier de Salzach. Na het halen van wat versnaperingen en voldoende drinken, zet ik mijn tocht voort.

Ik loop via de Salzachuferstraße richting Kaprun. Helaas sta ik meer stil in de berm, dan dat ik meters maak. Deze straat wordt blijkbaar door veel sluipverkeer gebruikt en met snelheden van 80km/h of meer komen de voertuigen één voor één voorbij racen. Na een minuut of twintig, kom ik een houten brug tegen. Ik besluit om maar over te steken naar de andere kant van de Salzach. Hier kom ik tot de ontdekking dat er aan deze kant van de rivier een fietspad naar Bruck ligt, dat ik later die dag op de terugweg zal volgen. Voor nu volg ik het fietspad de andere kant op, richting Kaprun.

Burg Kaprun
2/10
Burg Kaprun
Maiskogel, Kaprun
3/10
Maiskogel, Kaprun

Via de Häushofstraße en de schloßstraße kom ik aan in het centrum van Kaprun. Ik merk op dat er genoeg mogelijkheden zijn voor winkelen, overnachten en dineren. Een verkoelend effect heeft het volgen van het wandelpad tussen het riviertje de Kapruner Ache en de hoofdstraat Sigmund-Thun-Straße. Opvallend is de kerk, die op een heuvel gebouwd is en daardoor boven alle andere bebouwing uisteekt. Ergens kriebelt het om de trap op te lopen en in de kerk te kijken, maar ik besluit toch door te lopen. Na het oversteken van de Kapruner Ache, is er nog de mogelijkheid om informatie te vergaren bij de lokale VVV of om een fiets te huren bij één van de vele winkels. Na het bekijken van de folders bij de VVV, vervolg ik mijn tocht richting Kitzsteinhorn.

Kerk, Kaprun
4/10
Kerk, Kaprun

Vanaf de VVV heet de hoofdstraat Nikolaus-Gassner-Straße en deze volg ik nog zeker voor een kleine anderhalf kilometer, voordat ik Kaprun weer verlaat. Nadat ik de straat ben overgestoken, sta ik bij de ingang van de Sigmund Thunn Klamm. Aangezien ik een ander doel met deze wandeling heb, besluit ik via een ander pad over en langs de klamm mijn tocht voort te zetten.

Waterval, Kaprunertal
6/10
Waterval, Kaprunertal
Meertje, Kaprunertal
7/10
Meertje, Kaprunertal

Het water dat door de klamm stroomt is afkomstig uit de Klammsee die ik na een kleine klim door het bos tegenkom. Daar waar ik kan zien dat men in een rijtje door de klamm over de bruggetjes mag sjokken, daar is er slechts een enkele wandelaar te vinden bij het meertje. De bankjes langs het pad met uitzicht op het meer zijn daarom een ideale plek om tot rust te komen.

Vanaf de Klammsee gaat de wandeling verder dal inwaarts. Met rechts mooie almen en links de Kapruner Ache , geniet ik van het uitzicht. Hier en daar kom ik een wandelaar of een fietser tegen: de meeste toeristen reizen met de auto of bus naar de Kitzsteinhorn of de stuwmeren.

Kaprunertal, zandpad
9/10
Kaprunertal, zandpad
Kaprunertal, melkbussen, kabelbaan
10/10
Kaprunertal, melkbussen, kabelbaan

En dan toch wel één van de hoogtepunten van deze voettocht: een kleine bakje met melkbussen. Via een kabelbaan kan het melk van de boerderij op de bergwand snel en gemmakkelijk naar het dal gebracht worden.

Na zo'n drie uur wandelen kom ik aan bij het dalstation van de Gletscherjet I. Ik maak nog een paar foto's om vervolgens in de veel te lange rij aan te sluiten. Met het warme weer willen met name de vele Arabieren verkoeling opzoeken. Na een kleine 20 minuten wachten zit ik eindelijk in het bakje omhoog.De dag is nog lang niet ten einde. Dus lees hier snel verder over de ervaringen op de Kitzsteinhorn.