x
Afsluiten hoogteprofiel
Openen hoogteprofiel
Hoogteprofiel label
x
Plaatsen > Oostenrijk > Neukirchen > Krimmler Wasserfälle
Bergtouren > Hohe Tauern > Krimmler Wasserfälle

Krimmler Wasserfälle

22 Juli 2016

Met de Nationalpark Sommercard kan ik gratis met het openbaar vervoer reizen. Dat is handig, want vandaag ga ik naar de Krimmler Wasserfälle. Aangezien Neukirchen niet het begin of eindpunt van de Pinzgauer Lokahlbahn is, moet ik vijf minuten voor verwachte vertrektijd op een knopje drukken. Hiermee laat ik een lamp op het dak van het 'bushokje' knipperen, zodat de machinist weet dat de trein moet stoppen. Zodoende vertrek ik om 9:12 richting Vorderkrimml. Hier wacht nog een overstap op de bus en rond kwart voor tien sta ik in Krimml.

Station Neukirchen
1/15
Station Neukirchen

De bus stopt bij de WasserWelten in Krimml. Hiervandaan wacht mij nog een kleine wandeling richting de watervallen. De route tot aan de kassa is goed begaanbaar, waarbij de geasfalteerde weg geleidelijk aan steeds verder naar beneden gaat.

Vlak voor de kassa gaat er een zandpad naar links. Ik besluit dit pad te volgen en wordt beloond met uitzicht op de onderste waterval, welke een verval heeft van 140m. Bij het uitkijkpunt hangt zeer veel nevel en een dergelijke douche schijnt een heilzaam effect te hebben.

De onderste waterval met een verval van 140 mm
3/15
De onderste waterval met een verval van 140 mm
De onderste waterval zorgt voor zeer veel nevel
4/15
De onderste waterval zorgt voor zeer veel nevel

Na enkele minuten genieten van het schouwspel gaat de tocht voort naar de kassa. De entree is vrij met de NP Sommercard, dus op vertoon van deze kaart kan ik zo doorlopen. Langs het panoramapad dat langs de waterval omhoog kronkelt, zijn hier en daar uitkijkpunten te vinden.

Het water gaat flink tekeer
6/15
Het water gaat flink tekeer

Alle uitkijkpunten liggen enkele meters vanaf het hoofdpad en zijn bereikbaar via smalle, glibberige paadjes. Omdat het nog relatief vroeg in de ochtend is, kan ik overal makkelijk foto's maken. Bijkomend voordeel is dat ik snel door kan lopen naar het volgende punt.

Op onderstaande rechter foto staat de middelste waterval, welke een verval heeft van 100 m. Door het vroege tijdstip heb ik hier tijdens het fotograferen enorm last van tegenlicht. Helaas is deze onderbelichte foto de enige die de contouren van de waterval ietwat duidelijk maakt...

Tweede waterval met verval van 100m
8/15
Tweede waterval met verval van 100m

Alhoewel de panoramaweg goed onderhouden is, blijkt de wandeling omhoog toch een pittige uitdaging voor iemand met een doorsnee conditie. Verscheidene mensen heb ik bezweet en met een vuurrood hoofd naar boven zien sjokken... Het pad is zeer steil te noemen, er is geen zuchtje wind door de dichte bebossing en de luchtvochtigheid is hoog door de watervallen. Daarnaast lijkt de ondergrond ietwat lemig, waardoor de schoenen niet altijd evenveel grip hebben.

Wandelpad langs de waterval
9/15
Wandelpad langs de waterval

Een paar bochten verder kom ik aan bij een klein etablissement. Ik besluit om hier een softijsje te nuttigen en neem een kijkje bij de waterval, welke hier meer op een ruige rivier lijkt. Iets verderop, bij een brug, zetel ik mij op een bankje in de schaduw en nuttig ik mijn meegebrachte lunch. Blijkbaar is dat nog steeds iets typisch Nederlands, want de andere toeristen kijken mij vreemd aan...

Rustiger stukje van de beek
10/15
Rustiger stukje van de beek

Op bovenstaande foto is het al zichtbaar: na enkele minuten wandelen, komt de bovenste waterval met een verval van 140m in zicht. Dat brengt het totaal op een verval van 380 meter in drie fasen. Daarmee zijn de Krimmler Wasserfälle de hoogste waterval van Oostenrijk.

Nog een keer de bovenste waterval
12/15
Nog een keer de bovenste waterval

De meeste mensen bij de bovenste waterval zitten op een bankje uit te rusten, zodat ze zometeen weer naar beneden kunnen. Daar heb ik geen behoefte aan, het is immers pas half twaalf. Ik besluit de Krimmler Ache een stukje te gaan volgen door, u raadt het al, het Krimmler Achental. Hier kunt u het bijbehorende verslag lezen.

Beek door het Krimmler Achental
13/15
Beek door het Krimmler Achental

We maken even een sprong in de tijd. De wandeling in het Krimmler Achtental is achter de rug en ik ga weer over het panoramapad langs de watervallen naar beneden. Het is beduidend drukker dan vanochtend. Daarnaast heb ik bij het fotograferen minder last van tegenlicht.

Bovenste waterval, gefotografeerd op de terugweg
15/15
Bovenste waterval, gefotografeerd op de terugweg

Ik sluit dit verslag af met een panoramafoto van de onderste waterval. Als u goed kijkt (achter de regenboog), dan ziet u dat het echt druk is geworden. Daardoor is het file lopen bij de uitkijkpunten.


Alhoewel het pad zeer steil is, is deze toeristische trekpleister zeker het bezoeken waard. Echter, het tijdstip is een overweging waard. 's Ochtends kunt u bij ieder uitkijkpunt vooraan staan. Daarentegen kunt u 's middags betere foto's maken. Daarnaast kunt u ook nog een combiticket kopen om natijd (of voortijd) naar de WasserWelten in Krimml te gaan.