x
Afsluiten hoogteprofiel
Openen hoogteprofiel
Hoogteprofiel label
x
Plaatsen > Oostenrijk > Neukirchen > Krimmler Achental
Bergtouren > Hohe Tauern > Krimmler Achental

Krimmler Achental

22 Juli 2016

Het pad langs de Krimmler Wasserfälle is beklommen en de dag is pas halverwege. Kortom, nu ik toch aan het begin van het Krimmler Achental sta, kan ik net zo goed een stukje verder lopen. Ik werp nog een laatste blik achterom en zie dat het steeds drukker wordt bij het uitkijkplatform van de bovenste waterval.

De Krimmler Ache vlak voor de bovenste waterval
2/14
De Krimmler Ache vlak voor de bovenste waterval

Het eerste deel van het dal wordt kenmerkt zich door zogenaamde Grobblockhalden. Dit kan je het beste vertalen als een grote opeenstapeling van silicaat gesteente en rotsblokken. Daarbij wordt de vegetatie gedomineerd door bergdennen en dwergstruiken.

Een voorbeeld van een landschap gekenmerkt door Grobblockhalden
3/14
Een voorbeeld van een landschap gekenmerkt door Grobblockhalden

Des te verder ik het dal in wandel, des te meer de bergdennen en dwergstruiken plaats maken voor de Zirbe, oftewel de alpenden. Daarnaast zie je hier ook een verscheidenhheid aan kleine plantjes die profiteren van de hoge luchtvochtigheid. Denk hierbij aan Prunella, Wilde Tijm, Wundklee (Wondklaver), Monnikskap en meerdere Campanula soorten.

Campanula barbata
5/14
Campanula barbata

Af en toe komen enkele wandelaars mij tegemoet lopen. Zij zijn vanochtend met de taxi naar het Tauernhaus gegaan om vervolgens dalafwaarts terug te lopen naar Krimml. Gisteren heb ik nog wel aan deze optie gedacht, maar toch maar niet gedaan. Achteraf gezien geen verkeerde keuze. Immers, als ik met de taxi omhoog was gereden, dan had ik de helft van een retour Krimmler Wasserfälle moeten missen...

Het eerste deel van het dal is zeer smal
7/14
Het eerste deel van het dal is zeer smal
Het heuveltje waar het dal van smal naar breed gaat
8/14
Het heuveltje waar het dal van smal naar breed gaat

Ik loop gestaag door en er lijkt maar geen eind aan het pad te komen, totdat het pad over een heuveltje heen gaat. Daar waar ik net nog in een smal dal liep met veel dennen aan weerszijden van het pad en een ruig stromende beek, daar sta ik nu in een relatief breed dal, met uitzicht over almweiden en een rustig stormende Krimmler Ache.

Blik in het Krimmler Achental met haar almweides
9/14
Blik in het Krimmler Achental met haar almweides

Het almendal bestaat uit twintig kleinere almen, welke worden beheerd door lokale bewoners. Het dal loopt nog door tot de bergketen helemaal achteraan op de foto. Daar moet ergens de Krimmler Kees liggen. Dat is de gletsjer waar de Krimmler Ache zijn oorsprong vindt.

Wat ik het meest bijzondere aan deze wandeling vind, dat zijn de verschillende kleuren groen van het gras en de bomen. Af en toe wordt dat onderbroken door een watervalletje of een besneeuwde bergtop. Doe daar nog een kabbelend beekje bij en dan is het nog niet zo gek dat een wandeling in dit dal een zeer ontspannend en rustgevend effect heeft op de mens.

Het dal kent vele kleuren groen
11/14
Het dal kent vele kleuren groen

Het loopt tegen enen en de maag begint te rammelen. Stenen genoeg, dus ik kies er eentje uit om op te gaan zitten. Vandaar heb ik een mooi uitzicht over de grazende koeien op de alm. Ik nuttig hier mijn lunch om vervolgens nog een stukje verder het dal in te lopen.

Het Krimmler Achental gaat nog wel een stukje verder
13/14
Het Krimmler Achental gaat nog wel een stukje verder

De tocht houdt voor mij op tussen de Söllnalm en de Schöpplalm. Ik moet nog een uur terug, dan nog afdalen langs de waterval om vervolgens met het OV terug naar Neukirchen te reizen. Al me tal, ben ik daar nog wel een middagje mee zoet.

Koeien op weg naar een mooie almweide
14/14
Koeien op weg naar een mooie almweide

Op de terugweg merk ik dat de koeien vertrokken zijn, onderweg naar een stukje met sappiger gras. Met bovenstaande foto sluit ik dan ook dit verslag af.