x
Afsluiten hoogteprofiel
Openen hoogteprofiel
Hoogteprofiel label
x
Plaatsen > Oostenrijk > Ossiach > Ossiachberg
Bergtouren > Nockberge > Ossiachberg

Ossiachberg

29 Juli 2016

Eén van de dingen die ik hoog op mijn lijstje heb staan, dat is met de fiets de Gerlitzen omhoog fietsen. Vandaag is een mooie dag om dit te proberen. Vanaf de zuidzijde van de Gerlitzen zijn er twee opties: vanuit Bodensdorf en Steindorf. Eerstgenoemde betreft de Gerlitzenstraße, welke ook gebruikt wordt door autoverkeer. Zowel tijdens het klimmen als het afdalen, waag ik mij op mijn fiets liever niet tussen de auto's. Kortom, mijn tocht gaat via Steindorf.

Na het doorkruizen van het Bleistätter Moor, sta ik rond 9:00 in Steindorf aan de voet van de Ossiachberg. In de jaren '90 was het mogelijk om hier met de auto omhoog te gaan. Tegenwoordig is het bovenste deel een Forststraße en alleen toegankelijk met de fiets en de benenwagen. O.a. de Alpen Adria Trial leidt hierlangs.

Begroeide woning in Steindorf
2/11
Begroeide woning in Steindorf

Na een half uur fietsen, waarvan twintig minuten klimmen, zet ik de fiets tegen een bankje. Het is nog niet eens half tien, maar toch al 20 graden. Gelukkig ligt het eerste deel van de straat in de schaduw. Op de onderstaande foto is te zien dat het hellingspercentage toch wel voor een pittige klim zorgt. Desondanks is het wel goed vol te houden.

Het hellingspercentage van de Bergstraße is zeer steil
3/11
Het hellingspercentage van de Bergstraße is zeer steil

De beklimming gaat verder en na een klein half uur neem ik weer een drinkpauze bij het volgende bankje. Dit bankje staat op het eerste open stukje langs de weg. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op Ossiach, de Terrassencamping en de Ossiachersee. Daarachter de Ossiacher Tauern, en het tweede en derde gebergte behoren tot de Karawanken en Julische Alpen.

Uitzicht op de Ossiacher Tauern en de Terassencamping
5/11
Uitzicht op de Ossiacher Tauern en de Terassencamping
In de achtergrond de Karawanken en de Julische Alpen
6/11
In de achtergrond de Karawanken en de Julische Alpen

Een paar meter verderop is het uitzicht nog beter. Op de eerste van de onderstaande foto's is Alt-Ossiach te zien, waarbij Ideal Camping Lampele toch wel het meest opvalt. Het lichtgroene plekje bovenop de Ossiacher Tauern is een weide met een boerderij en een kerkje. Daarnaast is een meertje en waterval te vinden.

Op de foto ernaast ziet men wederom Ossiach. De meest "linker hoogste" bergtop in de achtergrond is de Mittagskogel. Deze wil ik ooit nog eens beklimmen. Met name vanuit Villach is dit toch wel een opvallende bergtop door de steile noordwand. Helaas gaat hij nu schuil achter een paar wolkjes.

Nogmaals uitzicht over de Ossiachersee
8/11
Nogmaals uitzicht over de Ossiachersee

Een kwartier later en de nodige meters hoger, ben ik net een cluster met huizen gepasseerd. De geasfalteerde straat houdt hier op en er gaat een grindpad linksaf verder. Ik maak hier een paar foto's. Helaas gaat ook de Gerlitzen schuil achter een paar wolken.

De Gerlitzen gaat schuil achter een paar wolkjes
10/11
De Gerlitzen gaat schuil achter een paar wolkjes

Iets verder verdwijnt het pad tussen de naaldbomen. Aan de rand van het bos zit een oude boer op een slagboom. Hij vraagt me wat ik daar op de fiets doe en ik vertel hem dat ik naar de Gerlitzen wil. Ondanks zijn zware dialect, versta ik hem goed en wordt het me snel duidelijk dat ik niet verder kan. Op meerdere plekken zouden er bomen op het pad gevallen zijn.

Of de oude boer de waarheid sprak of dat hij wacht hield omdat er iets anders gaande was in het bos, dat zal wel nooit duidelijk worden. Het lijkt me verstandig om maar naar hem te luisteren en dus gaat de tocht weer bergafwaarts, terug naar de camping.

Enkele meters hoger eindigt mijn beklimming
11/11
Enkele meters hoger eindigt mijn beklimming

Afdalen gaat een stuk makkelijker dan bergop fietsen. Ter hoogte van Golk is er een soort driehoeks-constructie en daarom laat ik mijn fiets hier rechtoor het vlakke stuk op uitvieren. Hier zijn een aantal weiden met koeien te vinden. Ze waren alleen wat schuw om op de foto te gaan...


De afdaling wordt weer ingezet. Het feit dat er niet getrapt hoeft te worden is best wel fijn, maar op een dergelijk weggetje neemt de snelheid ook iets te snel toe... Drie keer ben ik een tegenliggende auto tegen gekomen, om de zo veel meter zit er een afwateringsgeul in de straat en meerdere keren is er een haarspeldbocht gepasseerd. Kortom, regelmatig 'pompend' remmen en bij iedere bocht even stoppen om de remblokjes en de velgen te laten afkoelen.

Alleen al om het panorama uitzicht over de Ossiachersee zou ik iedereen willen aanbevelen om dit weggetje eens omhoog te rijden of te wandelen als hij of zij in de buurt is. Op de fiets is een leuke uitdaging, maar houdt er rekening mee dat het een pittige klim omhoog is en dat het afdalen zeer verradelijk en gevaarlijk is.