x
Afsluiten hoogteprofiel
Openen hoogteprofiel
Hoogteprofiel label
x

Kaiser-Franz-Josefs-Höhe

12 Augustus 2015

De tweede tussenstop van de busreis brengt ons bij de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Normaliter kan je met de auto, motor of fiets door rijden tot aan de parkeergarage. Echter, vanwege de beperkte mogelijkheden om de bus te keren, stappen wij ter hoogte van het Panorama Restaurant uit. Onder leiding van de Ranger lopen wij over een smal, verhard, kronkelend en vooral steil pad omhoog. Het pad geeft ons in het noorden zicht op de Großglockner en in het zuiden zicht op de Margaritzen Stausee.

Großglockner
2/10
Großglockner

Ondanks de kleine twee uur die vrij te besteden is, blijkt maar weer dat het meelopen met de Ranger loont. Hij weet ons feilloos via een graspaadje te leiden naar een plek waar wilde Leontopodium Alpinum groeit, kortweg Edelweiß. Helaas groeit dit plantje twee meter boven het pad, dus met de camera boven het hoofd en op de gok scherpstellen heb ik een foto weten te maken. Aangezien er nog 20 wachtenden na mij waren, is het helaas bij de rechter onderstaande, ietwat onduidelijke foto gebleven. Maar goed, de herinnering is meer waard dan de foto.

Edelweiß
4/10
Edelweiß

De tocht met de Ranger gaat voort naar het glazen gebouw met de naam Wilhelm-Swarovski-Beobachtungswarte. Omdat ik hier vorig jaar al geweest ben en de tijd beperkt is, besluit ik nu wel op eigen houtje verder te gaan. Voorgaand jaar ben ik o.a. bergafwaarts naar de Pasterzegletsjer gelopen en zodoende weet ik dat er langs het pad naar beneden interessante flora groeit. Ik besluit om hier eerst heen te gaan. Onderweg zie ik een bord met informatie over de afname van de gletsjer. Kijk zelf en vergelijk het met de foto...

Pasterzegletsjer
6/10
Pasterzegletsjer

Onderstaand een drietal fotos van de Pasterzegletsjer en de Johannisberg. Opvallend zijn de halve cirkels linksonder op de foto. De Nationalpark Rangers zijn in afwachting totdat de sneeuw en het ijs hier in zullen zakken. Zij hopen dat er dan oude fossielen, versteende boomstammen en andere historisch interessante objecten tevoorschijn zullen komen.

Pasterzegletsjer
8/10
Pasterzegletsjer
Großglockner, Pasterzegletsjer
9/10
Großglockner, Pasterzegletsjer

Omdat er niet voldoende tijd is om helemaal naar beneden, naar de gletsjer, op en neer te lopen, besluit ik om ook een stukje van de Gamsgrubenweg te volgen. Het eerste deel gaat door meerdere tunnels en af en toe is er tussen de tunnels uitzicht op de Großglockner. Uiteindelijk loop ik tot kort na de laatste tunnel, waar mijn horloge aangeeft dat het tijd is om terug te keren naar de bus. Voor de terugweg besluit ik het brede trottoir langs de weg te volgen van de KFJ-Höhe naar de parkeerplaats.

Großglockner Hochalpenstraße
10/10
Großglockner Hochalpenstraße