x
Afsluiten hoogteprofiel
Openen hoogteprofiel
Hoogteprofiel label
x
Plaatsen > Oostenrijk > Bruck > Kitzsteinhorn
Bergtouren > Hohe Tauern > Kitzsteinhorn

Kitzsteinhorn | 3202 m

11 Augustus 2015

Het is inmiddels al middag en er zijn veel toeristen die de verkoeling opzoeken, dus ik loop stevig door. Van Gletscherjet I direct door naar Gletscherjet II om vervolgens bij het Alpincenter op een hoogte van 2450 m uit te stappen. Ik geniet even van het uitzicht op de Kitzsteinhorn, de gletsjer en aan de andere kant de Zellersee. Helaas is dit van korte duur: er staat een lange rij voor de Gipfelbahn. Twee 'bakjes', elk goed voor 60 personen, gaan om en om naar de top. Na ruim een uur wachten sta ik eindelijk in het bakje omhoog. De maximale benutting van de capaciteit maakt dat het bakje enorm heen en weer schommelt bij het paseren van de enige kabelbaanmast halverwege...

Kitzsteinhorn uitzicht op Zellersee
2/14
Kitzsteinhorn uitzicht op Zellersee

Door het vele wachten, sta ik twee uur na het verlaten van het dalstation eindelijk in het bergstation Gipfelwelt 3000 op 3029 m. Alhoewel de rit met de kabelbanen normaal drie kwartier zou moeten duren, is het de moeite van het wachten meer dan waard. Het uitzicht op de 3000'ers van de Hohe Tauern is fenomenaal. En sneeuw in de zomer is altijd goed, toch?

De sneeuw op de gletsjer is alles behalve wit te noemen. Om de zoveel meter staat ook aangegeven dat de sneeuwlaag niet meer betrouwbaar is om te betreden! Gelukkig wordt er wel sneeuw bewaard en is er een klein stukje van de gletsjer geprepareerd zodat kinderen naar beneden kunnen sleëen.

Kitzsteinhorn gevaar
4/14
Kitzsteinhorn gevaar
Kitzsteinhorn
5/14
Kitzsteinhorn

Vanaf de sneeuw loop ik via een recent uitgezet pad tussen de rotsen door omhoog naar het uitkijkplatform. Ondanks dat het een pittige klim is, is het pad wel goed begaanbaar. Ik kijk nog een keer achterom en ik kan het me niet voorstellen dat er twee weken eerder nog volop werd geskied.

Tijdens de klim wordt een mooi vergezicht in westelijke richting voorgeschoteld. Het valt me mee dat, ondanks het ietwat heiige weer, de meeste bergtoppen goed waarneembaar zijn.

Kitzsteinhorn wandelpad
7/14
Kitzsteinhorn wandelpad
Kitzsteinhorn uitzicht Hohe Tauern
8/14
Kitzsteinhorn uitzicht Hohe Tauern

Het is niet alleen genieten van de vergezichten op deze hoogte, maar ook van de flora. Zo kom ik deze Cerastium uniflorum tegen. Normaal een wat woekerende plant, maar op deze hoogte vormt het plantje een mooi compact kussentje. Verder kom ik nog een aantal bloeiende Saxifragas en Minuartia plantjes tegen.

Kitzsteinhorn flora
10/14
Kitzsteinhorn flora

Na de klim wacht een schitterend uitzicht op de verschillende bergtoppen in noordelijke, zuidelijke en westelijke windrichting, maar het meest in het oog springt toch de Großglockner.

Er wacht nog een lange tocht huiswaarts, dus maar weer verder. Vanaf het uitkijkplatform gaat er een tunnel dwars door de berg richting het hoger gelegen Gipfelwelt 3000. In de tunnel is een kleine expositie uitgestald over de Hohe Tauern.

Kitzsteinhorn tunnel
12/14
Kitzsteinhorn tunnel

Na een rit met de Gipfelbahn en Gletscherjet II besluit ik nog even rond te kijken bij het tussenstation Langwied op 1976 m. Ondanks het kabbelende beekje, de mooie almen en de vele uitgebloeide alpenrozen, vallen de natuur en het uitzicht hier enigszins tegen vergeleken met de omgeving op de gletsjer. Mede door het beperkte tijdbestek besluit ik verder af te dalen en huiswaarts te gaan.

Langwied
13/14
Langwied

Op de heenweg verbaasde ik me nog over de vele borden langs de Kapruner Ache waarop vermeld stond dat open vuur verboden is. Ik vond het meer dan logisch en eigenlijk onzin dat deze borden er stonden. Op de terugweg werd het me echter meer dan duidelijk waarom ze dan toch geplaatst zijn: langs het beekje zit het vol met barbecuende en op gasstelletjes kokende Arabieren...

Kitzsteinhorn, gezien vanuit Kaprun
14/14
Kitzsteinhorn, gezien vanuit Kaprun

Nadat ik Kaprun weer doorkruist heb, kijk ik nog een keer om en maak nog eens een foto van de Kitzsteinhorn. Er resten nog enkele kilometers naar Bruck, maar de lange wandeling en het vele wachten vandaag waren meer dan de moeite waard.